Nicosia Municipality Podcasts

People #11 «Ο Ποιητής», το εμβληματικό άγαλμα του Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου

Nicosia Municipality

Πλέον δεσπόζει στον προαύλιο χώρο του παλιού Δημαρχείου, δίπλα από την πλατεία Ελευθερίας, για χρόνια όμως το εντυπωσιακό γλυπτό του διεθνούς εμβέλειας Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, «κρυβόταν» στον προμαχώνα Καράφα, δίπλα από την Πύλη Αμμοχώστου.

Ο διάσημος «Ποιητής» του Βαρώτσου, δημιουργήθηκε το 1983 και συμμετείχε στην έκθεση «Επτά Έλληνες καλλιτέχνες – Ένα νέο ταξίδι», που πραγματοποιήθηκε στην Πύλη Αμμοχώστου, με αφορμή τα εγκαίνιά της ως πολιτιστικού κέντρου. 

Η έκθεση ήταν σε επιμέλεια της Έφης Στρούζα και χορηγία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, του Κύπριου συλλέκτη Δάκη Ιωάννου, ο οποίος αγόρασε το γλυπτό και στη συνέχεια το δώρισε στον Δήμο Λευκωσίας. 

Εκτός από τον Κώστα Βαρώτσο, σε εκείνη την έκθεση συμμετείχαν κι άλλοι σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Θανάσης Τότσικας, Ρένα Παπασπύρου, Μπία Ντάβου, Διοχάντη, Λήδα Παπακωνσταντίνου και ο Δημήτρης Αληθεινός.

Το γλυπτό, αποτέλεσε το πρώτο μεγάλων διαστάσεων τρισδιάστατο έργο του καλλιτέχνη, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από γυαλί και σίδηρο. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, όταν έφτιαχνε τον «Ποιητή» το 1983 ήθελε να δημιουργήσει ένα  σύμβολο αντίστασης, μια κραυγή απέναντι στις τρομερές αδικίες που βίωνε τότε η Κύπρος. 

Ο «Ποιητής» θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του Κώστα Βαρώτσου, καθώς αποτελεί πρόδρομο του θρυλικού «Δρομέα», που πιθανόν να έχετε δει απέναντι από το πρώην ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα. Πρόκειται επίσης για ένα γλυπτό φτιαγμένο από γυαλί και σίδηρο, το οποίο υπήρξε το εισιτήριο για να αναγνωριστεί η μοναδικότητα της δουλειάς του Έλληνα γλύπτη διεθνώς. 

Με τον «Ποιητή», ο Βαρώτσος αντικατοπτρίζει τις αναζητήσεις του σχετικά με την ύλη, τον χώρο και την ιστορική μνήμη. Μια τεχνική και οπτική στην οποία ο καλλιτέχνης στήριξε όλη τη μετέπειτα ανοδική του πορεία, δημιουργώντας έργα για δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ και την Ελβετία. 

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο «Ποιητής» δεν είναι το μοναδικό έργο του Βαρώτσου στην Κύπρο. Δικό του έργο είναι επίσης το ύψους 12 μέτρων γλυπτό «Ανέλιξη ΙΙ», το οποίο φιλοτέχνησε το 1995 και τοποθετήθηκε στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στην είσοδο της Λευκωσίας.